Hajápolási rutin

Ahogy ígértem, megpróbálom összeszedni minél részletesebben a hajápolási rutinomat, ugyanis elég sokan kérdezitek tőlem, hogyan gondozom a hajamat.

Elöljáróban annyit, hogy borzasztó kényes, viszonylag nehezen kezelhető, nagyon göndör hajam van. Ami sajnos magában foglalja azt is, hogy egy kínszenvedés minden egyes hajmosás. Elsősorban ezért is, de egészségügyi szempontokból is, ha tehetem, igyekszem heti egy alkalomra korlátozni e neves rituálékat. Mert hogy talán ez a legjobb szó a hajmosás-szárítás-formázás szörnyen hosszú és fárasztó hosszadalmaira; rituálé! Több helyen olvashattátok már, hogy minél gyakrabban mos az ember hajat, annál hamarabb és jobban koszolódik, zsírosodik majd el. Nos, ezt tapasztalatból is mondom: így igaz. Ezért is szoktattam rá magam – több kevesebb sikerrel – a heti egyszeri hajmosásra. Így valóban lassabban zsírosodik be, illetve legalább a hét vége felé kiélhetem kreativitásomat is – ami sajnos a sietős reggeleken az 5 perces kontyokig terjed.

A nulladik és egyik legfontosabb lépés a kifésülés, ugyanis szárazon fésülve kevesebb kárt okozunk, mint ha vizesen próbálnánk kikócolni a tincseinket. Ehhez egy nagyobb, ritka osztású bontófésűt használok, és szigorúan alul, a hajvégektől haladok felfelé a tövek felé, elkerülve így a még nagyobb gubancokat. Ahogy már említettem, egy ideje leginkább az Aussie termékei váltak be, azon belül is a Frizz Miracle termékcsalád, mely kifejezetten göndör hajúaknak készült. A samponból és a balzsamból elég egy kisebb diónyi mennyiség is, kifejezetten habzik így is és tényleg tisztít, ráadásul sokkal tovább kitart a kis adagoknak köszönhetően. Ráadásul fontosabb a víz mennyisége, mint a samponé, ugyanis az igazi tisztítást a víz végzi, nem a szerek. Így, ha nem vizes kellőképpen a hajad, mielőtt felviszed a sampont, nem sokat fog tisztulni majd. Minden alkalommal kétszer mosom meg samponnal, majd egyszer a balzsammal, szigorúan csak a hajvégeknél!

A balzsam után elég sűrűn használom a 3 perces csodapakolásukat is, ebből már egy nagyobb mennyiséget oszlatok el a hajvégeken és egyre kevesebbet a hajtövek felé haladva, hogy később ne nehezedjen el. Mivel a multitasking nem okoz nehézséget, sőt, amíg a pakolás beleívódik jó mélyen a hajamba, pont elég időm van a mélyebb arctisztításra is az elektromos arckefémmel – hasznosat a hasznossal! Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig jó alaposan kiöblítem a hajamat, ugyanis ha bennemarad bármelyik ápolószer is, nagyon hamar lelapíthatja, elnehezítheti a frizurát, és mint már említettem, a víz tisztítja meg elsősorban a hajat.

MAT_2834.jpg

MAT_2828MAT_2832MAT_2847

MAT_2851.jpg

Ha mindezen túl vagyok, jöhet leghosszabb, és leginkább türelmet igénylő rész: a beszárítás és egyben formázás. Mivel alapvetően nagyon göndör hajam van, így nagyjából 40-50 perc, mire laza, csak enyhén hullámos és kezelhető hajat varázsolok belőle. Mindehhez szükség van egy minőségi, ha lehet ionizációs hajszárítóra, hővédőre és körkefére. A hajszárító minősége elhanyagolhatatlan, ugyanis alapból nem tesz túl jót a hajnak a mesterséges hő, ám enyhíthetünk a károsodáson például ionizációs hajszárítóval. Ennek előnye, hogy segít fenntartani a haj ideális nedvességtartalmát, javítja a haj állapotát, regeneráló hatású, továbbá a fésülést is könnyebbé teszi, hajunk pedig dúsabb és fényesebb lesz tőle. Hosszú évek óta csak ilyen hajszárítót használok, és látható a különbség, mikor levegőn szárad meg a hajam (kevésbé fényes és száll mindenfele), vagy az ionizációs technológia segítségével. Miután a törölközőszáraz hajamat kibontom, finoman és lassan átmegyek rajta az előzőleg használt bontófésüvel a hővédő könnyebb eloszlatása érdekében. Ez után mindenhol egyenlő menyniségben megpróbálom felvinni az Aussie MIiracle Recharge Frizz Remedy kondícionáló sprayt, illetve hajolajukat kizárólag a végekre koncentrálva.

A körkefével való formázás előtt, közepesen szárazra szárítom az ujjaimmal fésülve a hajamat, majd szekciókra bontva, tincsenként kezdek neki az formázásnak. Ehhez egy vékonyabb mennyiséget kifésülök, a tövénél megtámasztom a kefével és szépen lassan a végek felé haladva, a hajszárító szűkítő fejének segítségével követem a hajam vonalát, ezt pedig addig ismétlem az adott tincsnél, míg a kívánt hatást el nem érem – jelen esetben a teljesen egyeneset (ami úgysem marad egyenes reggelre, köszönhetően a génjeimnek, de így lesz pont jó, laza, lágy esésű hullámos, mire felkelek). Ezt megismétlem az egész fejemen, majd hogy lezárjam a hajam szerkezetét és kicsit fixáljam a végeredményt, az egészet átfújom hideg levegővel, amíg nem érzem, hogy hűvös mindenhol. Teljes lezárásként pedig a már nedves hajamon is használt Aussie 3 MIiracle Repair Oil hajolajat használom kizárólag a végeken. A makadámia-, avokádó- és jojobaolaj szép fényessé és puhává varázsolja, valamint nagyban segíti a töredezettség elkerülését.

MAT_2858MAT_2869MAT_2879MAT_2884

MAT_2809

Nos, ennyi lenne nem túl röviden, de igazából megéri a sok szenvedés, nem csak a bókok miatt, de a közérzetem is sokkal jobb, ha tudom, hogy pont olyan a hajam, amilyennek szeretem; puha és tökéletes!

Remélem hasznos volt számotokra a cikk, nem sokára jövök egy újabb bejegyzéssel!

Bernadett
Shop the post

AUSSIE hajápolók

Ionos hajszárító ο ROWENTA (hasonlók itt)

Karkötő ο PANDORA

 

Foto: Máté Zsidákovits, Darkfly Video

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s